DIENSTEN

Myofasciale therapie

Door middel van Myofasciale therapie zoek ik spiercontracties (triggerpoints) en verklevingen in het bindweefsel op. Een Fascia is een vlies dat over de spieren, botten en banden heen zit. Al het weefsel zit letterlijk met elkaar in verbinding. Daarom onderzoek ik altijd meerdere gebieden om goed te kunnen begrijpen waar de klacht nu daadwerkelijk vandaan komt. Al snel zult u ervaren dat de belemmeringen verdwijnen en de pijn zal afnemen. Ook krijgt u advies en informatie om het bindweefsel zelf los te maken zodat u weer pijnvrij kunt bewegen.

 

Voordelen van Myofasciale therapie:

☑️ Verbetering van het bindweefsel

☑️ Verhoogd beweeglijkheid in spieren en gewrichten

☑️ Weefsels worden zachter en soepeler

 

Dry Needling

Dry Needling is een nieuwe behandeling van de fysiotherapeut. Door middel van deze techniek worden spieren aangeprikt waardoor er direct een ontspannen reactie van de spier ontstaat. Bij Dry Needling wordt er gebruik gemaakt van een dunne acupunctuur. Er wordt geen vloeistof in de spier gespoten. Dry Needling is niet te vergelijken met acupunctuur, maar toch is de naald hetzelfde. Acupunctuur is een onderdeel van de Chinese geneeskunde. Hierbij worden de naalden op zogenoemde acupunctuurplekken gestoken. 

 

Dry Needling Therapie kan worden toegepast bij:

Klachten van de nek, schouders, arm, (tennis) elleboog, pols, rug, heup, bil en beenspieren. De behandeling is gericht op het verminderen/ uitschakelen van deze triggerpoints. Via het aanprikken met een naaldje worden deze punten in de spieren ontspannen. Het inbrengen van het naaldje voelt u bijna niet, maar na de behandeling kunt een korte periode vermoeidheid/stijfheid ervaren. De bovengenoemde triggerpoints kunnen ontstaan door:

  • Acuut: Door verkeerde bewegingen of een trauma
  • Chronisch: Door langdurig een verkeerde houding (computergebruik)
  • Overbelasting/ blessures bij sporters
  • Langdurige afwezigheid van beweging (door bijvoorbeeld gips)
  • Psychologische factoren zoals stress en depressie 

 

Manuele Therapie Mulligan

Manuele Therapie Mulligan is een vorm van therapie die wordt gebruikt om u pijnvrij te mobiliseren waarbij u tijdens de behandeling een actieve rol heeft. U moet zelf het gewricht bewegen waarbij door een milde mobilisatietechniek de klachten zullen verbeteren. De behandelmethode gaat er van uit dat er door bijvoorbeeld: een val, verstuiking of breuk een zogenoemde sporingsprobleem kan ontstaan in de gewrichten. Zo een sporingsprobleem kan men vergelijken met een lade in een kast die niet soepel dicht gaat. Vaak helpt het dan om de lade aan een kant een heel klein beetje op te schuiven, waarna hij weer zonder weerstand opent en sluit. 

 

Deze vorm van therapie kan worden toegepast op alle gewrichten in het lichaam en is geschikt voor veel klachten aan het bewegingsapparaat. Ook acute klachten kunnen in aanmerking komen voor een Manuele Therapie Mulligan. Als een gewricht niet goed spoort, is er vaak met deze vorm van therapie veel (en over het algemeen snel) resultaat te behalen.  

Medical Taping

Medical Taping is een vorm van tapen, waarbij kinesiotape wordt toegepast, om lichamelijke problemen te verhelpen en voorkomen. De elastische tape ondersteunt het spierletsel maar ook de lichaamseigen genezingsprocessen. 

 

De tape zorgt er namelijk voor een betere doorbloeding van de spieren en geeft ook ondersteuning van uw klachten. In de praktijk wordt opgemerkt dat de pijn direct minder wordt en de bewegingsuitslag (mobiliteit) groter. 

COPD en andere longaandoeningen

COPD is een verzamelnaam voor diverse chronische longaandoeningen zoals bronchitis en longemfyseem. Nederland telt op dit moment circa 320,000 COPD patiënten en jaarlijks sterven er ongeveer 6000 mensen aan deze ziekte. Bij 85% van de patiënten wordt COPD veroorzaakt door roken en bij 15% door langdurige blootstelling aan stofdeeltjes of een aangeboren enzymgebrek.

 

Met deze informatie wil ik aangeven dan COPD niet onderschat mag worden. Door het volgen van een longspecialisatie wil ik u met deze klachten graag ondersteunen. 

 

Klachten als gevolg van COPD zijn vaak toeneming van slijmvorming, hoesten, benauwdheid en kortademigheid. Deze aandoening kan niet genezen worden. Echter gaan we samen aan de slag om uw gezondheid te verbeteren en preventief te werk. U krijgt begeleiding met ademhalingsoefeningen, kracht en conditietraining. 

 

Fysio Sano is aangesloten bij het chronisch Zorgnet en daardoor volledig bijgeschoold op het gebied van COPD. 

 

Chronisch Zorgnet is het landelijke netwerk van gespecialiseerde therapeuten die gesuperviseerde beweegtherapie en leefstijlbegeleiding bieden aan mensen met een chronische aandoening zoals COPD

Chronische pijn en revalidatie 

Pijn die meer dan een paar maanden duurt, wordt beschouwd als chronisch en kan ernstige gevolgen hebben voor uw algehele welzijn. Uw klachten kunnen zomaar ergens vandaan komen, bijvoorbeeld uit een klacht/blessure uit het verleden of zelfs een litteken van jaren geleden. We gaan samen op zoek naar de oorzaak van uw pijn en stellen vervolgens een doelgericht behandelprogramma op.

 

Heeft u een nieuwe knie/heup/schouder of moet u revalideren na een breuk? Moet u weer belastbaarder worden na een blessure? Heeft u chronische klachten en wilt u deze controleren? Dan ga ik graag met u aan de slag. We gaan samen oefeningen doen die u helpen bij uw herstel zodat u weer dagelijkse activiteiten kunt oppakken. U krijgt ook oefeningen mee voor thuis. In de praktijk zie ik vaak sneller en beter herstel wanneer de oefeningen thuis frequent worden uitgevoerd. Hierbij begeleid en motiveer ik u. Dit kan meteen trainingsschema specifiek op u afgestemd, maar het kan ook via de speciale zorg app. U krijgt dan via een app de oefeningen overzichtelijk aangeboden. 

NIEUW: Corona behandeling

Bij 80% van de mensen die besmet worden met het COVID-19, zoals het officieel heet, zijn geen of weinig klachten merkbaar. Echter bij 20% zijn wel degelijk klachten zoals kortademigheid, koorts, hoesten, vermoeidheid en veel slijmproductie in de longen. Bij deze mensen is de reactie van het immuunsysteem te groot waardoor ook gezonde cellen in de longen door het virus worden aangevallen.

 

Na het doorstaan van zo een heftige ziekteperiode kan littekenweefsel in de longen ervoor zorgen dat er behoorlijke beperkingen kunnen ontstaan bij dagelijkse activiteiten. Deze fysieke achteruitgang kan worden veroorzaakt doordat iemand een langere periode inactief is geweest.

 

In de praktijk zien we inmiddels veel patiënten herstellende van Corona. Het doel is om uw longen en fysiek weer zo goed mogelijk te laten herstellen. Hiervoor worden veel technieken gebruikt die bij de COPD worden toegepast. Denk aan ademhalingsoefeningen, kracht en conditietraining. Indien nodig wordt er goed samengewerkt met andere disciplines zoals een ergotherapeut en diëtist.

 

Ik blijf volledig op de hoogte van verdere ontwikkelingen op dit gebied. Om u hierbij goed te kunnen begeleiden, ben ik ook aangesloten bij het Chronisch Zorgnet. Hierdoor blijf ik volledig up to date.